fbpx

Særudstilling: Alfio Bonanno

Afholdt
Alfio Bonanno
Køb udstillingsbog

Alfio Bonanno. Foto: Steffen Jensen.

Den 2. oktober åbnede Johannes Larsen Museet dørene til en stor retrospektiv udstilling med kunstneren Alfio Bonanno (f.1947).
Udstillingen vil spænde bredt fra Bonannos malerier, tegninger, fotografier over installationer og skulpturer til digitale levendegørelser af kunstnerens stedsspecifikke installationer i landskabet. En række nye værker er fremstillet specifikt til udstillingen. Samtidig udgiver Johannes Larsen Museet en bog om kunstneren med hovedbidrag af den anerkendte amerikanske kunsthistoriker Amy Dempsey, som i adskillige år har fulgt Alfio Bonanno og hans produktion. Det er den første større udgivelse om kunstneren.

Om udstillingen ”Alfio Bonanno”. Retrospektive fortællinger og nye værker
Udstillingen på Johannes Larsen Museet er den første, der giver et overblik over Bonannos omfangsrige værk. Blandt de ældste værker i sammenhængen er eksempler på Bonannos tidlige produktion fra hans tid som kunstner i Rom. Herfra bevæger vi os op gennem tiden og følger via hovedværker og nedslag i Bonannos produktion, hans udvikling frem til i dag, hvor helt nye værker præsenteres.                     

Det gælder blandt andet et omfattende fotoværk, der tager afsæt i løvfaldet fra det gamle morbærtræ i haven på Møllebakken og en stor redelignende installation samt et stort vægbaseret værk i den store sal i udstillingsbygningen. En anden installation skabt til udstillingen består af vragdele fra kæntrede fiskerbåde som flygtninge gennem de sidste år har benyttet i deres forsøg på at krydse Middelhavet.

Herudover vises en serie af nye malerier, der omhandler menneskets klima- og miljømæssige aftryk på kloden i form af plastikforurening. Dertil kommer en ny bronzeskulptur skabt over en grenfigur, et møde mellem et klassisk kunstmedie og naturen som formgiver.              

De nye værker af Alfio Bonanno lægger sig i forlængelse af en lang og mangfoldig karriere med fokus på samfund og natur, herunder menneskets relation til naturen.

I tråd med Johannes Larsen Museets profil som museum for kunst og natur bygger udstillingen videre på stedets ånd: Kunsten som åbning mod naturen og dens liv, dens fascinationskraft, styrke og skrøbelighed. 

Alfio Bonannos kunst handler om forundring, men også om at tage stilling og vise omsorg for lokalsamfund og natur. For den verden, vi alle er en del af.

Alfio Bonanno. En lokal verdenskunstner med fokus på samfund og natur
Alfio Bonanno er en internationalt anerkendt siciliansk-født land artist, fotograf og billedkunstner bosiddende på Langeland. Han står bag nogle af de største og mest bemærkelsesværdige udendørs kunstinstallationer i Danmark og er repræsenteret med projekter i store dele af verden. Bonannos installationer er stedsspecifikke og forholder sig til omgivelserne, de befinder sig i. De er konstrueret af lokale materialer og opført ved hjælp af lokal arbejdskraft.

Selvom værkerne er lokalt forankret forholder de sig til globale problematikker som klimaforandringer og den økologiske tanke. I sine installationer forbinder Bonanno det lokale med det globale, ligesom han med sin community building skaber skelsættende møder mellem kunst, et økologisk miljø og en lokal gruppe af mennesker.

I en tid, hvor klimaforandringer, den økologiske tanke og global opvarmning er højaktuelle emner, står Bonanno som én af de få danske kunstnere, der i sine værker har en global gennemslagskraft og en stor relevans.

Første større publikation om Alfio Bonanno
Til udstillingen udgives den første store bog om Bonanno overhovedet. Bogen har hovedbidrag af den engelske kunsthistoriker Amy Dempsey, og rummer herudover en introduktion til udstillingen ved kurator Christian Kortegaard Madsen.

Bogen er på 228 sider og fremstår rigt illustreret med værkfotos, skitsemateriale samt dokumentarisk og fotografisk materiale af Alfio Bonannos installationer og land art-projekter verden over. Bogen udgives på dansk og engelsk.

Alfio Bonanno: "Keong", 2002. Art of Bamboo. Nitiprayan, Java, Indonesien. Foto: Alfio Bonanno

Alfio Bonanno: “Keong”, 2002. Art of Bamboo. Nitiprayan, Java, Indonesien. Foto: Alfio Bonanno

Levendegørelse af Alfio Bonannos land art på udstillingen
Værket Insektskoven flytter ind i museet i forbindelse med udstillingen. Film- og VR- skabere har oversat Alfio Bonnanos ikoniske land-art værk, som er opført på Amager Fælled i København, til en visuel oplevelse på udstillingen.

Museets gæster kan rejse i tid rum og komme helt tæt på  Insektskoven gennem øjnene af forskellige væsener. Fx som et insekt, en fugl, en hund og et menneske. Optagelserne er lavet i 3D og opleves på multiskærm-installationen Artmobilen, som er 6 gange 2 meter. Pga. corona-situationen vil VR delen af installationen blive lanceret som bemandet event i løbet af udstillingen.

Den unikke oplevelse er skabt i et konsortium af kunstneren, kurator og mediefirmaer. Projektet er ledet af Asta Wellejus fra Die Asta Experience, som er tidligere udvikler for Lars Von Trier og Peter Aalbæk fra Zentropa.

 

Klik på det nedenstående billede og læs mere om, hvornår og hvordan du kan opleve denne multiskærm-installation.

Artmobile/3D-visning af Insektskoven

 

Tak
Udstillingen og bogudgivelse er realiseret takket være støtte fra Knud Højgaards Fond, Aage og Elly V. Jensens Fond, Mario Faro/Fondazione Radicepura, Giarre på Sicilien og Statens Kunstfond. Tak til Øernes Kunstfond, Kulturregion Fyn, Die Asta Experience, Immersive Stories og Gunner Møller Petersen.

For yderligere information, kontakt leder af Johannes Larsen Museet, Jeppe Priess Gersbøll ([email protected]), eller museumsinspektør Malene Linell Ipsen ([email protected]).