fbpx

Havens historie på Johannes Larsen Museet – Stedet fortæller

Køb din entrébillet her

Som noget nyt lancerer Johannes Larsen Museet en omvisningsrække om den smukke og spændende have på Møllebakken. Vi har i mange år haft indendørs introduktioner til kunstnerhjemmet, men nu vender vi konceptet om og går udendørs – helt i tidens ånd. På mange måder kan haven opfattes som stedets største kunstværk. Bygningerne, både de gamle og de nye, ligger ikke blot i haven, men de er en del af den som et organisk hele, som museet bygger videre på. Havevandringen er altså således en fortælling om stedet, dets ånd og hvordan anlægget har udviklet sig fra begyndelsen til det museum, der ligger her i dag.

Da Alhed og Johannes Larsen i de første årtier af 1900tallet skabte deres kunstnerhjem med villa, værksted og andre bygninger, bearbejdede de området til en både malerisk og indholdsrig ramme om deres liv og arbejde. Udgangspunktet var bl.a. det allerede eksisterende Vinhus, der ligger som et centrum med de hvide bygninger kransende de indre haverum. I samme ånd har museet opført de nyere bygninger og fortsat fortællingen.

Haven er udtryk for en tids idealer og drømme, der rækker ind i vores tid, men den er samtidig under konstant forandring. Den svenske landskabsarkitekt Sven Ingvar Andersson har kaldt havekunsten for ”det langsomme teater”, hvor man arbejder med natur, kunst og årstider over lang tid i et stadigt flow. Det er således i dag både den samme have og en helt anden have, end dén som Larsen-parret skabte.

På rundturen i haven vil vi høre om nyttehaven, bryggeriet og Larsens forhold til selvforsyning og havens mange funktioner. Vi vil også høre om haven som selviscenesættelse, mødested og rekreativt rum, hvor Møllebakken i gamle dage omfattede en have svarende til 30 parcelhusgrunde. I dag er haven mindre, men fuld af sin hovedfortælling og mange anekdoter og historier om mennesker, dyr og planter. Larsen-familiens have spillede en markant rolle for 100 år siden, og i vore dages museum er haven endnu dét afgørende element, der binder alle de andre dele – kunsten, husene og det gode liv –  sammen i en helt særlig oplevelse for gæsterne på Møllebakken.