fbpx

Ny dato følger: Johannes Larsen og bøgerne

Afholdt
Johannes Larsens håndmalede motiver på pergamentindbindingen til Danmarks Fugle. Bøgerne findes i Johannes Larsens bogsamling, nu på Johannes Larsen Museet.
Ny dato følger

Ingen er i tvivl om Johannes Larsens passion for naturen og dyrene. Men han havde en tredje passion, der ikke var så offentlig som hans liv som kunstner: Han var passioneret bogsamler.

Han havde bibliofilens sans for det gode eksemplar, som en sand bogelsker efterstræbte han bestemte bøger og kunne ærgre sig i årevis, hvis den gik hans næse forbi. Heldigvis er Johannes Larsen Museet i stand til at dokumentere denne side af maleren.

Søndag den 24. januar 2021 vil journalist og forfatter Henrik Højgaard Sejerkilde fra Aarhus fortælle om Larsen og bøgerne. Naturligvis om de bøger, han illustrerede og for fleres vedkommende hører til blandt de smukkeste og mest vellykkede danske bøger i det 20. århundrede – naturligvis hans træsnit til Blichers digtcyklus ”Trækfuglene”, men også Lehn Schiølers store, men ufuldendte værk om Danmarks fugle. Begge opgaver, der lå Larsens kunstnerhjerte meget nært. Men vi skal også høre om de bøger, der befinder sig på Møllebakken i dag. Det er nemlig ikke helt den samme samling, som da Johannes Larsen levede. Ikke mindst er samlingen i museumsbygningen suppleret med en lang række smukke bøger, der stammer fra Tulle og Nan Due Nielsens store bogsamling. Venneparret fra Villa Pax testamenterede de bøger, der havde forbindelse til Johannes Larsen, til museet. De havde en nærmest komplet samling, og de fineste eksemplarer, der er unikke i kraft af bl.a. indbinding står nu side om side med nogle af de klassiske ornitologiske værker, som hørte til Johannes Larsens kæreste eje.

Naturligvis bliver der også mulighed for at se nogle af bøgerne tæt på i forbindelse med foredraget.

Henrik Højgaard Sejerkilde skrev i 2017 bogen ”Dansk bogdesign i det 20. århundrede” (Syddansk Universitetsforlag) og skrev i Cartha 2015 en længere artikel om Johannes Larsen og hans forhold til bøgerne.