fbpx
4. oktober 2019

Ny fugl fra Larsens hånd

Nyerhvervet Larsen-tegning viser malerens glæde ved et lille stykke indendørs natur.

Johannes Larsen Museet har på Bruun-Rasmussen Kunstauktioner erhvervet denne fine Larsen-tegning i tusch med vandfarve, 52 x 52 cm, fra 1939. Motivet viser en af familiens kanariefugle i et bur i dagligstuen (den røde stue) i villaen. Fuglen i bur har traditionelt igennem kunsthistorien symboliseret frihedstrang og udlængsel. Men karakteristisk for Larsen er det snarere den umiddelbare, enkle oplevelse af fuglen og glæden over dens levende nærvær og potteplanterne som præger skildringen af dette lille stykke indendørs natur. Ud over fuglen i buret på bordet bemærker man især den levende fremstilling af vinduet, hvis frodige, grønne farvespil og fine lysvirkninger giver mindelser om søsteren Christine Swanes koloristiske univers. En effekt der understreges af gardinets og væggens mørke toner, der tilføjer billedet en dynamik i kraft den diagonale komposition.
Skønt inkarneret friluftsmenneske udgør interiørbillederne også en væsentlig del af Johannes Larsens billedverden med den særlige intimitet, udtryksømhed og refleksion, som de hjemlige rammer indbød til både i Kerteminde og i Sverige. Her i en kombination med Larsens næsten allestedsnærværende registrering af fuglelivet omkring ham, både det vilde og det tamme. Flere gange forekommer fugleburet i Larsens produktion, bl.a. i et oliebillede fra 1909, ligesom Christine Swane skildrer motivet i et billede fra 1948.
I kraft af Johannes Larsen Museets database over malerens produktion, som løbende ajourføres når værker dukker op, ved vi, at det nyerhvervede billede fra 1939 ikke blev til som et isoleret værk. Samme år skildrede Johannes Larsen nemlig fugleburet på bordet og vindueskarmen set frontalt i et lignende værk (Fuglebur og potteplanter i en vindueskarm, udstillet og solgt på Den Frie Udstilling 1940, registreret i privateje ved salg 2012). De to beslægtede billeder viser på karakteristisk vis Johannes Larsen evne til give et traditionelt, symboltungt motiv en ukunstlet, lyrisk og samtidig intim fremstilling.

Johannes Larsen: Fuglebur og potteplante. 1939
Nyerhvervelsen, der kan opleves i Samlingen, er muliggjort takket være økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen og Kerteminde Museumsforening. Og fugle er der jo i øvrigt nok af for tiden på museet, hvor dørene netop er blevet åbnet for udstillingen “Fugl 2019”, der er fuld af nutidige bud på fuglekunst.