3. juli 2018

Nye ophængninger i Køjerne

6 mikroudstillinger i Køjerne på Johannes Larsen Museet er nu åbne. Efter endt renovering af Køjerne er der endelig værker på væggene i alle rum.

Vi kan nu præsentere 6 forskellige mikroudstillinger, der udfolder temaer knyttet til Møllebakken, Johannes Larsen og det store persongalleri, der har en relation til Larsen-familien eller museet. Køjerne vil løbende blive udskiftet, når en ny mikroudstilling trænger sig på. Henover sommeren kan man altså opleve eller genopleve følgende:
Alhed Larsen – nyerhvervelser En udstilling med både værker og genstande, der oprindeligt stod i Villaen. Værkerne er fra arvingerne af boet efter Thora Cohn (Alhed og Johannes Larsens barnebarn), Pusjka Helene Cohn og Martin Cohn, generøst doneret til museet af Kerteminde Museumsforening. Denne udstilling var den første, der var klar i Køjerne i starten af april.
Larsen som JægerDen anden udstilling fokuserer på Larsen som jæger. Her viser vi et nyt værk, Svanehoveder, (1907-1915), som består af en række studier af svanehoveder bl.a. udført i Kirkeby i Vestjylland. Udstillingen giver derudover mulighed for at gense værket Tjur og sortspætte, som Johannes Larsen malede under parrets bryllupsrejse i efteråret 1898, hvor der også blev tid til et kombineret jagt- og malerophold på Båxhult.
De islandske sagaer – udvalgte tegningerDen tredje udstilling er med Larsens islandstegninger. I sommeren 1927 og 1930 rejste Johannes Larsen til Island for at skildre storheden og urkraften i det islandske landskab. Tegningerne skulle ledsage teksterne i en ny oversættelse af bogværket De islandske sagaer, som udkom i 1930-32. I anledning af 100 året for et selvstændigt Island viser vi et udvalg af de smukke tegninger.
Kjeld HeltoftI den fjerde køje viser vi fire grafiske værker og et stort maleri af billedkunstner Kjeld Heltoft, der døde i maj 2018. Kjeld Heltoft havde en tæt relation til museet og havde en central rolle, da kunstnerhjemmet på Møllebakken i 1980’erne blev omdannet til museum.
1917 – EN NY TID I efteråret 2017 viste Johannes Larsen Museet udstillingen 1917 – EN NY TID. Udstillingen beskrev et turbulent år på Møllebakken, hvor kunstnere og kulturpersonligheder mødtes, mens krigen rasede i Europa. På udstillingen kunne man blandt andet se et nyerhver­vet værk af den svenske maler Kurt Jungstedt. Billedet er malet i Kerteminde i 1917 og forestiller Larsen-parrets huslærer Otto Gelsted sidden­de i Alhed Larsens nybyggede atelier. Det fortjener at komme frem igen og nu kan det atter opleves i den femte af Køjerne sammen med kunsttidsskriftet Klingen, der udkom første gang i 1917 i Kerteminde.
Johannes Larsen – en film af Jørgen Roos fra 1957Sidst, men ikke mindst, kan man sætte sig godt til rette og se Jørgen Roos film fra 1957 om Johannes Larsen, lavet i anledning af Larsens 90 års fødselsdag. Filmen blev vist på 90års-dagen, og igen på 150års-dagen i 2017. Nu viser vi den i Køjerne sammen med en række film stills fra gemmerne. God fornøjelse.