fbpx
1. marts 2019

Også kvinder maler fugle

Fuglekikkerter købes af mænd. Men når det kommer til at bruge fugle som motiv i kunsten, er kvinderne også klar. Gæs er kunstnernes mest yndede motiv. Ny udstilling på Johannes Larsen Museet sætter fokus på fuglekunst.

 Da Johannes Larsen Museet i 2016 åbnede en stor udstilling med fuglekunst var samtlige af de i alt 23 udstillede kunstnere mænd. Det affødte spørgsmålet om, hvorvidt fuglekunst var en decideret mandesport. Men det kan museet nu afkræfte.
I år følger Johannes Larsen Museet nemlig op med endnu en udstilling med fuglekunst – FUGL 2019. Og denne gang foregår indsamlingen af værker til udstillingen ved et ”open call”, hvor alle kan indsende værker til vurdering hos en censurkomité. Og her – 1 måned før deadline – tegner der sig et andet billede. Næsten halvdelen af kunstnerne, der har budt ind med fugleværker, er kvinder.
Jeg kigger på fugle
I Djämes Brauns hit ”Jeg kigger på fugle” fra 2015 henviser det fuglekiggende ’jeg’ entydigt til et mandligt subjekt. Og hvis man ser nogen med en stor fuglekikkert betragte himlen, er sandsynligheden for, at det er en mand, meget stor. At dette forhold også skulle gøre sig gældende inden for kunsten, tydede det på,  da Johannes Larsen Museet i 2016 åbnede en udstilling med fuglekunst af 23 såvel nulevende som afdøde kunstnere. Her var nemlig samtlige af de 23 kunstnere mænd.
Spændende og alsidigt
”Håbet er, at FUGL 2019 kommer til at vise en stor bredde i, hvad fuglekunst kan være. At både kvinder og mænd byder ind er skønt. For jeg tænker, at det kun kan være et bidrag til at gøre udstillingen mere interessant. I hvert fald tegner der sig pt. et super spændende og alsidigt værkkatalog, som juryen skal kaste sig over i april”, fortæller Troels Malthe Borch.
Målet med FUGL 2019 er at skabe en udstilling, der sætter fokus på aktuel fuglekunst netop nu og at vise bredden inden for kunst, der benytter fuglen som motiv. Ud over at det nu er tydeligt, at både kvinder og mænd har spændende fuglekunst at byde på, viser de mange indsendte værker også en stor bredde med hensyn til kunstart og materialer. Der er både video, keramik, foto, maleri, bronze, porcelæn og meget mere.
Gåsen er populær
Gæs er det meste brugte motiv i værkerne, der er indleveret til udstillingen. Herefter kommer traner, ravne, høns og måger. Hverken knopsvanen, der er Danmarks nationalfugl, eller solsorten, som vi har i størst antal i landet, ser ud til at have kunstnernes store interesse. Kun enkelte har brugt disse fugle som motiv.
Flere fugle fortsat velkomne
Johannes Larsen Museet er fortsat åben for nye bidrag til udvælgelse til udstillingen. Fristen for indlevering er 1. april, hvor museet skal have et digitalt billede af værket eller værkerne i hænde, samt en række oplysninger. Indtil videre har Johannes Larsen Museet modtaget over hundrede værker til den kommende udstilling. FUGL 2019 åbner for publikum den 27. september 2019.
Læs mere om udstilling og open call her.
Billede: Carl Christian Toftes traner, som var med på udstillingen FUGL i 2016, hvor udelukkende mandlige kunstnere var repræsenteret.