fbpx
12. april 2019

Stort fugletræk på vej

Kunstnere fra hele landet har budt ind med fuglekunst til udstillingen FUGL 2019 i stort antal.

1.176 stykker fuglekunst. Så mange værker har kunstnere fra hele landet sendt til Johannes Larsen Museet i Kerteminde, hvor man for øjeblikket er ved at forberede en udstilling udelukkende med fuglekunst.
Helt overvældede
”Vi er helt overvældede. Fuglen har motiv i kunsten, så længe mennesket har skabt kunst. Men det er dejligt at få bekræftet, at fuglen også kan inspirere så mange forskellige kunstnere i dag”, siger museumsdirektør Erland Porsmose.
På Johannes Larsen Museet har man allerede mange gange vist udstillinger med fuglekunst. Men for første gang har man opfordret alle danske kunstnere til at byde ind med ny fuglekunst. Denne opfordring er blevet taget godt imod, og digitale fotos af næsten 1.200 kunstværker er blevet sendt til museet.
”Det er et rigtigt godt materiale at skabe en alsidig udstilling ud fra. En udstilling, der kommer til at bekræfte, at fuglekunst kan være mange ting: porcelæn, video, grafik, bronze, akvarel, papir og meget andet. Og også at fugle er andet end spurve og måger, langt over 100 arter er repræsenteret”, fortæller museumsinspektør og kurator for udstillingen, Troels Malthe Borch.
Fuglen bringer os både ind i naturen og langt bort
I juryen for udstillingen sidder blandt andet billedkunstner Maja Lisa Engelhardt:
”Det indsendte materiale er spændende, fordi fuglen skildres så varieret og personligt. Fra at være et mytologisk eller ornitologisk væsen til at være en kærlighedserklæring og et fantasivæsen. Fuglen kan bringe os både ind i naturen og langt bort, hvor vi ikke længere har jordforbindelse. Fascinationen af fuglen er nok knyttet til drømmen om vægtløshed, som vi alle har. Det at kunne flyve bort – eller som Ikaros flyve op mod solen. Fuglens skønhed er også en kraft og grund til beundring. Den gemmer på skønhed på musik og flugt”.
Kragefugle er populære
En fugletype, der normalt ikke er så populære, viser sig at have en central plads hos kunstnerne. Nemlig kragefuglene. De sorte fugle – råger, krager, alliker og ravne – er det motiv, som har vist sig at være allermest benyttet.
”Jeg tror, det skyldes flere ting. For det første har de sorte fugle et flot grafisk udtryk i sig selv. Desuden knytter der sig noget skæbnesvangert og råt ved dem, som måske tiltaler nogle kunstnere. Og endelig er kragefuglene de fugle, som er allermest synlige i de danske landskaber”, siger Troels Malthe Borch.
Udstillingen FUGL 2019 åbner den 27. september på Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Og i forbindelse med udstillingen vil der være masser af formidling – og ikke kun kunstformidling. I samarbejde med projektet Better BirdLIFE, der skal forbedre betingelserne for 14 truede fuglearter, inviterer museet på en lang række fugleture ud i naturen. Måske bliver der inspiration til endnu mere kunst ad den vej?
Læs mere om udstillingen her.