Nyhed22. april 2021
Leder på Johannes Larsen Museet, Jeppe Priess Gersbøll, med kataloget fra udstillingen i Paris....
W.H. Johnson: Solsikker i vase, u.å., olie på lærred, 50 x 60 cm. Foto: Johannes Larsen Museet
Oplev en nyophængning i Samlingen med tre nyerhvervelser fra 2020, samt et hovedværk fra museets samling af den amerikanske maler William H. Johnson (1901-70), der i 1930’erne boede i Kerteminde. Johnson regnes i USA blandt de betydeligste amerikanske kunstnere i det 20. århundrede, og en stor del af hans værker findes i dag bevaret på The Smithsonian Museum i Washington D.C.
Johnson var født i Florence, South Carolina, og ifølge hans eget udsagn var faderen sort, mens moderen havde indianske rødder. Som helt ung drog han til New York, og hans maleriske talent blev hurtigt åbenlyst. I 1926 rejste han over Atlanten og tog ophold i Paris, hvor han blev fortrolig med de moderne strømninger i fransk malerkunst – fra Cézanne, Pissaro og Van Gogh til Modigliano og Soutine. Men Johnson faldt ikke til i byen. Han rejste sydpå til Cagnes-Sur-Mer i Provence, der var et internationalt samlingssted for kunstnere. Det var her, Johnson i 1928 mødte sin kommende hustru, den danske væverske Holcha Krake, der var vokset op på Hindsholm, nord for Kerteminde. Efter tre år i Europa vendte Johnson tilbage til USA, hvor hans nye billeder vakte opmærksomhed.
W. Johnsons kunstnerliv i Kerteminde
Herefter drog Johnson til Danmark, hvor han i 1930 giftede sig med Holcha. Parret kom til at bo i Kerteminde ganske tæt på Møllebakken. I Kerteminde afprøvede Johnson sin kunst i forhold til den motiv- og formverden, han havde mødt hos kunstnere som bl.a. van Gogh og Edvard Munch. Johnson afsøgte mulighederne i fynbomalernes motivverden. Men mens Johnson kun i begrænset omfang fik kontakt med de ældre Kerteminde-kunstnere, Johannes Larsen og Fritz Syberg, knyttede han sig tættere til jævnaldrende kunstnere, især Regnar Lange. Johnsons foretrukne lokalitet i Kerteminde var Lillestrandens pittoreske og intime fiskermiljø, hvor han omgikkes de lokale fiskere.
Trods de store forskelle i udtryk var Johnson, ligesom Johannes Larsen, tiltrukket af købstadens gamle gadeforløb og de røde tegltage, hvilket ses i et hovedværk fra den danske periode – “Udsigt over byens røde tage mod Svanemøllen i Kerteminde”.
Som maler ønskede Johnson at udtrykke sit eget sinds voldsomhed, og indflydelsen fra den franske ekspressionisme med stærke farver, forvredne perspektiver og bugtende motiver er tydelig i mange af Kerteminde-billederne. I Langegade-billedet har kunstneren anvendt en hulspejl, hvilket ses i det helt særlige konkave udtryk.
Tilbagerejse til den amerikanske motivverden
Under indtryk af nazismens fremvækst forlod Johnson og Holcha dog Danmark i oktober 1938 for at slå sig ned i USA. Hjemrejsen til USA i 1938 blev også en bevidst tilbagevenden til en mere ikonisk, amerikansk motivverden, der nærmer sig tegneserie og -plakatmediet – først i gadescener fra Harlem og siden i skildringer fra det sydstatsmiljø, hvor han var vokset op. Holcha blev syg og døde i begyndelsen af 1944. Et tab, Johnson aldrig overvandt.
Efter krigen søgte Johnson tilbage til Danmark og Norge, men han endte med et omflakkende liv præget af frembrydende sygdom. I 1947 blev Johnson indlagt på et statshospital i USA med en sindslidelse, og her tilbragte han de sidste 23 år af sit liv.
Nyerhvervelser, som museet har kunnet føje til Johnson-samlingen
I sommeren 2008 besøgte en gæst Johannes Larsen Museet og oplyste, at hendes forældre i sin tid havde været kunstsamlere, og blandt andet i 1930erne havde indkøbt en række værker af William H. Johnson, som ejeren med tiden ønskede skulle tilgå museet. På den måde blev museets Johnson-samling væsentligt beriget. I 2020 henvendte ejeren sig atter til museet med et ønske om at skænke yderligere tre malerier. De tre nyerhvervelser er – Gade i Kerteminde, Solsikker i vase og Blomsterbuket i krukke, der viser bredden i Johnsons udtryk – fra det pastose og kraftfulde (inkl. ramme) gademotiv, over de tydeligt van Gogh-inspirerede solsikker, til en afdæmpet opstilling med blomster, der har lighedstræk med bl.a. Alhed Larsens koloristisk orienterede opstillinger.
Tilmeld dig nyhedsbrev herunder.
Billet til Johannes Larsen Museet. Børn under 18 fri entré. Billetter til arrangementer skal købes i shoppen.