Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

SÆRUDSTILLING:

FARVESPIL
To udstillinger om Fynbomalernes palet

Johannes Larsen Museet 17. juni – 24. september 2023

Faaborg Museum 18. juni – 10. december 2023

 

I sommeren 2023 viser Faaborg Museum og Johannes Larsen Museet sideløbende hver en stor særudstilling med fokus på kunstnergruppen Fynbomalernes farver. Projektet har til formål at kortlægge, belyse og formidle Fynbomalernes paletter og farvebrug på tværs af de to primære samlinger for kunstnergruppen.

Arbejdet med farve er centralt for billedkunsten, og gennem tiden har der været fremsat talrige farveteorier og bud på forskellige farvelærere, som har påvirket kunstnere og kunsten og dermed vores farveopfattelse. Fynbomalerne grundlagde deres karrierer som malere i sidste halvdel af 1800-tallet og opfindelse af farve på tube i perioden gav mulighed for en helt anden udfoldelse i friluftsmaleriet, som blev en central del af kunstnergruppens virke. Det var medvirkende til nye tolkninger af lys og farve, som også var slået igennem i Frankrig i 1870erne og 1880erne med impressionisterne. I undervisningen på Kunsternes Frie Studieskoler tog man afstand fra Kunstakademiets konventioner og normer og lagde vægt på at dyrke et nyt farvesyn.

På denne baggrund undersøger museerne hvilke farvegrupperinger, der kan laves på tværs af de to supplerende kunstsamlinger. Det er en pointe i sig selv at udveksle hovedværker og gode eksempler på brug af særlige farver, for at disse kan blive inddraget i en kontekst, der vil give et nyt blik på værkerne. Malerne Kristian Zahrtmann og Theodor Philipsen var på forskellig vis vigtige afsæt for mange af kunstnerne, og et udvalg af deres værker vil bidrage til forståelsen for Fynbomalernes arbejde med farver og lys. Derudover vil der blive vist værker af Alhed og Johannes Larsen, Anna og Fritz Syberg, Christine Swane, Peter Hansen og Jens Birkholm samt Sigurd Swane og Harald Giersing m.fl.

Udstillingerne vil være nært beslægtede men alligevel forskellige, og samarbejdet med de to parallelle udstillinger giver mulighed for en mere dybdegående undersøgelse af emnet og udforskning af en række vinkler på Fynbomalernes farvebrug.

Museerne udgiver et rigt illustreret katalog, der giver gæster både informativ og kreativ indføring i fynboernes farver, lys og udtryksformer. Rundvisninger, foredrag og workshops vil give gæsterne mulighed for at fordybe sig i farvelæren og prøve kræfter med farvens udtrykskraft i forskellige sammenhænge. Der er således lagt op til en levende og kreativ tilgang, der samtidig har til hensigt at inspirere og aktivere gæster i forskellige aldre og målgrupper til at få mere udbytte af mødet med de fynske kunstneres historie, værker og motivverden.

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!