Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

SÆRUDSTILLING

Rylen i Limfjorden 1924 – 2024

16. marts – 24. juni

 

Achton Friis (1871-1939) og Johannes Larsens  (1867-1961) sejladser til Danmarks småøer med ekspeditionsskibet Rylen i 1920erne er afsættet for på ny at udforske Limfjorden, og sanseligt og kritisk genbesøge rødderne til deres Danmarksbillede fra begyndelsen af det 20. århundrede. 2024 markerer 100-året for Rylen-togtet i Limfjorden der indgik i det monumentale bogværk De Danskes Øer, som nu danner klangbund for særudstillingen Rylen i Limfjorden i 2024. Udstillingsprojektet er skabt i et samarbejde mellem Johannes Larsen Museet, billedkunstner og Rylen-skipper Jens Bohr samt Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet.

Togter og udstilling

Rylen sejlede fra Kerteminde på sommertogter i årene 2022 og 2023 med henblik på at se, undersøge og fortolke Limfjorden. Det er resultatet af disse to togter, der kan opleves på særudstillingen Rylen i Limfjorden i foråret 2024 på Johannes Larsen Museet. De inviterede kunstnere, der er billedkunstnere og forfattere, har hver især fortolket hvordan landet (og vandet) ligger i en tid, hvor lokal, regional og national identitet er til debat. Samtidig peger kunsten som fortolker af tidsånden ind i et globalt fokus på natur, klima og menneskets aftryk på vores klode. I mødet med udvalgte ældre værker fra Limfjordsegnen skabes en dialog, der belyser både almenmenneskelige og tids- og kontekstbårne temaer: Natur, kultur og livsvilkår, før og nu – og måske aldrig. På udstillingen vises maleri, grafik, video og installationer sammen med litterære tekster i prosa og lyrik. Udstillingen ledsages af et katalog, der formidler de nye Limfjords-værker i ord og billeder og sætter disse i et kunst- og litteraturhistorisk relief.

Rylens historie

Rylen er en ombygget bæltsbåd fra 1896. Den er en maritimhistorisk perle; det fartøj som i 1920erne bragte Larsen og Friis rundt i det danske land. I dag ejes Rylen af Johannes Larsen Museet i Kerteminde, hvor den som sin hovedopgave sejler med kunstnere og natur- og kulturformidlere. De medvirkende kunstneres mulighed for at sejle med Rylen på to sommertogter i 2022 og 2023 gør projektet originalt og danner grobund for nye erkendelser og kunstneriske udtryk. Rylen er det DNA, som giver projektet dets særkende. At sejle er en konkret oplevelse af tid, rum, nærvær, møder og mulighed for at formidle andre synsvinkler end de vante, med fødderne plantet på land.

Limfjorden og Kerteminde – dengang og nu

I 1913 foreslog Limfjordsdigteren Jeppe Aakjær (1866-1930) Achton Friis at lave rejsebeskrivelser af de danske øer – selv havde Friis planer om at lave en bog om Grønland men blev optaget af idéen til det, der siden blev til De Danskes Øer, udgivet i årene 1926-28 Fynbomalerne var ud over Aakjær knyttet gennem venskaber og alliancer til blandt andre forfatterne Johannes V. Jensen (1873-1950) og Thøger Larsen (1875-1928), der besøgte Alhed og Johannes Larsens gæstfrie kunstnerhjem på Møllebakken. I forbindelse med Rylens togt i Limfjorden i 1924 besøgtes bl.a. Jenle, hvor Jeppe Aakjær boede. Johannes Larsen Museet er optaget af at kunne opretholde og nyfortolke forbindelsen mellem de fynske malere og jyske digtere den dag i dag, og derfor rejser udvalgte dele af udstillingen Rylen i Limfjorden efter endt udstillingsperiode i Kerteminde videre til forfattermuseerne Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet, Jeppe Aakjærs Kunstnerhjem Jenle og Lemvig Museum (Thøger Larsen). Disse udstillinger kan opleves i perioden juli til oktober 2024, og dermed fortsætter fejringen af 100-året for Rylen i Limfjorden fra Fyn til Jylland – og de historiske forbindelser mellem Limfjorden og Kerteminde. Nærmere datoer og info herom følger.

Togterne og udstillingsprojektet ”Rylen i Limfjorden” er generøst støttet af Ny Carlsbergfondet, Det Obelske Familiefond og EH invest.

Udstillende kunstnere

Billedkunstnere

Mia Nelle Drøschler, Anne Mette Larsen, Christina Capetillo, Toni Larsen, Mette Vangsgård, Svend-Allan Sørensen, Jens Bohr, Jens Frimer, Søren Assenholt og Claus Handgaard.

Forfattere

Thøger Jensen, Jens Smærup Sørensen, Sanne Flyvbjerg, Carsten Rene Nielsen, Ingrid Nymo, Marianne Larsen, Maja Elverkilde, Lotte Kirkeby og Rikke Oberlin Flarup.

 

Fritz Syberg: Blomstrende fingerbøl og pige (Rabbe). 1921.<br />
Olie på lærred. 75 x 99 cm. Johannes Larsen Museet. Foto: Ole Friis.<br />

 

Lørdag d 19. August sejler fra Venø

Sejler fra Venø 10.20 – storsejl og fok – frisk vind fra sydøst. Motoren vil nu kun starte med hjælp fra skrutrækeren, med det trick som jeg fik lært i Struer. Fortøjet i havnen på Jegindø kl. 12.04.

Vi ser på fikerimuseet i havnen. Cykler ind til kirken og videre over dæmning / bro til Thyholm. I dag er iskiosken i Tambohuse åben! Spiser ærlig is, mens skyerne tætner inde over Jegindø. De første regndråber falder i hvad der er udmeldt som et større regnvejr muligvis med torden og lynild trækkende ind fra Nordsøen. Tilbage i Rylen kan vi læse: F.eks. Om Jegindø Kirke i jubilæumsskriftet, i “Fiskerne” eller i “evigt tiden”.

Aftensmaden gøres klar, mens muslingefiskebåden L 54 ligger helt stille i havnen, hvor regnen daler stille ned og  himlen farves lidt rødlig mellem de grå, skyer der kommer ind fra sydvest. Vi fik langt om længe kogt kartoflerne og spiste under halvtaget, mens regnen trommede og enkelte lyn lyste op – tordenen buldrer i det fjerne  – kommer langsomt nærmere..

  • Rylen skipper Jens Bohr’s logbog 2023

 

 

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!