Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Fynbomalerne:De berømte fynske malere

Vores museum er opkaldt efter en af Fynbomalerne, Johannes Larsen, og derfor har vi en naturlig tilknytning til og interesse for de kendte fynske malere. I dette indlæg vil vi give dig et overblik over de Fynbomalernes oprindelse, og hvad de er kendt for.

Fynbomalerne

Det er følgende 6 malere, der er de mest berømte og tættest forbundet til begrebet Fynbomalerne:

Hvis navnet er markeret, kan du følge linket til mere information om kunstneren.

Hvad dækker betegnelsen ”Fynbomalerne” over?

Fynbomalerne er et kælenavn til en række malere, der alle holdt til på Fyn og primært malede natur, blomster og dyr. De fleste gik på den samme kunstskole og havde den samme lærer. Kunstskolen var Kunstnernes Frie Studieskoler, og læreren var Kristian Zahrtmann, der blev nærmest synonym med skolen.

Fynbomalerne betegnes ofte som moderne kunstnere

Hvem var Fynbomalerne?

Fynbomalernes navne er mange, men det er særligt 7 danske malere, man forbinder med gruppen. Dem, der blev forbundet med Fynmbomalerne, var enten elever af Zahrtmann eller havde en tilknytning til nogle af de mest kendte af malerne.

Den fynske kunstnerkoloni

Fordi Fynbomalerne hang så tæt sammen kunstnerisk og fagligt, omtaler man dem jævnligt som del af den samme fynske kunstnerkoloni.

Kolonien hang sammen på kryds og tværs – både i form af venskaber, familiære relationer og romantiske relationer. De var både tætte rent fysisk men også idealistisk og inspirationsmæssigt. De delte mange tanker om kunsten – fokusset var på det umiddelbare indtryk af naturen, herunder særligt lyset og vejret som det naturlige fokuspunkt i maleriet.

De fynske maleres tilknytning til Kerteminde

Kunstnerkoloniens primære samlingssted var i Kerteminde. Det blev det, da Johannes og Alhed Larsen valgte at bosætte sig på Møllebakken – huset, som i dag er blevet til Johannes Larsen Museet.

Kerteminde er Johannes Larsens fødeby, og bl.a. derfor var det naturligt for ham at bosætte sig dér. De andre kunstnere blev forelskede i byens enkle udtryk og smukke natur.

Haven
Johannes_Larsen_Museet_værksted_bord_blomster

Kendte fynske malere – er Fynbomalerne de mest kendte?

Hvis man refererer til kendte og anerkendte fynske malere, er det for de fleste Fynbomalerne, der vil være de første, man tænker på. Fynbomalerne er de mest kendte fynske malere, men der har naturligvis også været andre kendte fynske malere igennem tiden.

Find fynbomalerne på vores museum

Vores museum er Fynbomalernes gamle tilholdssted – nemlig Johannes Larsens gamle hus på Møllebakken. Det er nu lavet til museum, så danske kunstinteresserede kan komme og opleve den fantastiske stemning fra gamle dage og se, hvor Fynbomalerne har fået deres inspiration fra.

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!