Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

SÆRUDSTILLING:

Trækfuglevej
I Thøger Larsens spor
Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen

16. december 2023 til 10. marts 2024

 

Vinterens store særudstilling på Johannes Larsen Museet handler om udlængsel og om at opleve stemninger og steder, hvor andre har gået før en selv. I udstillingen sammenstilles Kirsten Kleins smukke fotografier og Steen Folmers spændende skitser og lydoptagelser med udvalgte digte og citater af Thøger Larsen.

Tre Limfjordskunstnere Italien tur/retur
Trækfuglevej – i Thøger Larsens spor er en udstilling om stærke natur- og kulturlandskaber, der forbinder fortiden med nutiden og som har fascineret kunstnere, dengang og nu. Fotograf Kirsten Klein og billedkunstner Steen Folmer Jensen har rejst i sporet på digteren Thøger Larsen (1875-1928) og hans ophold i Italien. Fælles for Thøger Larsen, Klein og Folmer Jensen er samtidig tilknytningen til Limfjorden, hvorfra de er rejst sydpå og har fået afgørende inspiration til nye værker.

”Det er altid en stor oplevelse, når efteråret skifter fra sommerens varme til høstens begyndende kølighed, at rejse sydover fra Limfjordens barske charme og dens horisontale kystlandskaber, og bevæge sig ned gennem Europa. I bilen eller med tog at ankomme til Napolisletten med Vesuv omgivet af den udstrakte by, der mod syd ender ved foden af et stejlt bjergmassiv. Serpentinevejenes slyngninger fører os højt op og drejer ned mod dalen der deler Ravello og Scala, endemålet for vores rejser i de senere år. Og man bjergtages af den krydrede duft fra bjergene og de mange bjergterrassers frodige vækster, citrustræerne og de krogede vinstokke mellem sirlige rækker af grøntsager. Lydene af hundeglam og fårenes brægen blandes med kirkeklokkers afstemte klange, og menneskestemmer fra de talrige trapper, som forbinder de små bysamfund de 1460 trin ned til byerne Amalfi og Atrani ved kystens azurblå Middelhav,” sådan beskriver Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen rejsen fra Danmark til Italien.

“At bevæge sig ud i denne vertikale verden er så inspirerende, at det må foreviges. Og her fandt vi en form for slægtskab med Thøger Larsen og hans skelsættende ophold for tæt ved 100 år siden og de vidunderlige skildringer, hvor han på det nærmeste maler med sine ord om de oplevelser, han fik på sine mange vandringer ad trappernes stier. Meget er forandret siden, og turismens indflydelse har sin pris, men substansen i det folkelige liv mellem de stejle bjerge, opleves på mange måder uændret,”

Trækfuglevej udstilling på Johannes Larsen Museet december 2023

Poetiske trækfugle på San Cataldo
I udstillingen rejser vi fra Norden til Syditalien. Det gamle nonnekloster San Cataldo på bjergskråningerne ved Scala blev i 1924 indviet som studiehjem for danske kunstnere og forskere, og i 2024 kan hjemmet fejre 100 års jubilæum. Thøger Larsen opholdt sig På San Cataldo i 1925 og 1927, og Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen har i de senere år arbejdet på projektet med afsæt i flere studieophold samme sted. Thøger Larsens sidste udgivelser Søndengalm og Trækfuglevej (der har lagt navn til udstillingen) blev til på baggrund af digterens rejser.

Italienske indtryk fra Lemvig til Kerteminde
Udstillingen har tidligere været vist på Lemvig Museum, og det er ikke tilfældigt. Kerteminde og Limfjorden er bundet sammen af historiske venskabsbånd mellem kunstnere, herunder mellem Thøger Larsens og Alhed og Johannes Larsens familier i de selvsamme år, hvor digteren rejste til Italien. De fynske malere og jyske digtere prægede dansk kulturliv i årtier. I dag huskes Thøger Larsen især for sine sange om den danske sommer, men Kirsten Klein og Steen Folmer Jensens udstilling levendegør en anden og mere ukendt del af digterens poetiske univers. Under udstillingen kan man opleve en ny film af Torben Glarbo, der handler om Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen med fokus på deres liv og arbejde.

Anmeldelse i Kunstavisen: Sansemættede billeder på Johannes Larsen Museet

Om kunstnerne
Thøger Larsen (1875-1928), dansk forfatter og digter. Larsens digtning er forankret i symbolismen, men han forenede med tiden et naturnært, sanseligt univers med mere kosmiske visioner. Hans sommersange, f.eks. Danmark, nu blunder, er blevet folkeeje gennem Højskolesangbogen. Hans navn er tæt forbundet med Lemvig, hvor han tillige var redaktør og astronom. Hans arbejdsværelse er udstillet på Lemvig Museum.

Kirsten Klein (f. 1945), dansk fotograf og billedkunstner. Klein har gennem årtier været en af de mest fremtrædende danske fotokunstnere. Hendes fokus er landskabet, årstiderne og naturen, ofte med historien og menneskets oplevelse af naturen i fokus. Gennem talrige udstillinger, bogudgivelser og illustrationsopgaver har Klein skabt et letgenkendeligt udtryk i sine fotografier. 

Steen Folmer Jensen (f. 1939), uddannet arkitekt på Kunstakademiet i København og har altid arbejdet med billeder. Steen Folmer har i mange år haft sin egen tegnestue på Mors, men i de senere årtier har han lagt stadig mere vægt på sit billedkunstneriske virke med billedlige- og skulpturelle udtryk, ofte sammen med Kirsten Klein i fælles projekter.

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!