Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

SÆRUDSTILLING:

Trækfuglevej
I Thøger Larsens spor
Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen

16. december 2023 til 10. marts 2024

 

Oplev en unik udstilling, hvor kunstnerne Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen tager dig med på en poetisk rejse i Thøger Larsens fodspor. Med fotografier, skitser og lydoptagelser fra San Cataldo i Syditalien skaber udstillingen Trækfuglevej en stemningsfuld atmosfære, der tager dig med på en rejse fra nord til syd og hjem igen. Årets vinterudstilling omhandler de kunstneriske udtryk og fortællinger, der opstår, når man følger sporene, hvor andre har vandret før en selv.

Fra nord til syd og hjem igen.

Fotografen Kirsten Klein og billedkunstneren Steen Folmer Jensen har i flere omgange boet og arbejdet på refugiet San Cataldo i Italien, hvor digteren Thøger Larsen (1875-1928) havde et par afgørende ophold i slutningen af sit liv. Trækfuglevej begyndte som et udstillingssamarbejde med Lemvig Museum i 2019, i Thøger Larsens hjemby, men kunstnerparret Klein og Folmer Jensen, der er bosiddende ved Limfjorden, har gennem adskillige år arbejdet videre med materialet og besøgt de steder og miljøer, der betog digteren for næsten 100 år siden. Udstillingen er en revideret og udvidet version.

Baggrundshistorien om San Cataldo og Thøger Larsens ophold

Forhistorien og landskaberne sætter scenen. Vi er i Syditalien nær Middelhavet, i en egn, hvor både stærke natur- og kulturkræfter forbinder oldtiden med nutiden. Det gamle nonnekloster San Cataldo på bjergskråningerne ved Ravello blev i 1924 indviet som studiehjem for danske videnskabsmænd, kunstnere og andre ’åndsarbejdere’. Hertil rejste Thøger Larsen og hans kone Thyra Larsen i 1925 og i 1927. Thøger Larsens digtsamling Søndengalm (1926) og til dels også den sidste samling af noveller og digte Trækfuglevej (1927), der har lagt navn til udstillingen, er blevet til på baggrund af disse rejser.

Kunstnerparret Klein og Folmer Jensen genopliver Thøger Larsens poetiske rejse til Syditalien

I udstillingen sammenstilles Kirsten Kleins fotografier og Steen Folmers Jensens skitser fra San Cataldo med digte og citater fra Thøger Larsens Italiensrejser, der gjorde ”standfuglen” ved Limfjorden til en poetisk ”trækfugl”. Herudover har kunstnerne arbejdet med lydoptagelser fra San Cataldos omegn, der er med til at skabe en særlig atmosfære omkring den besøgende. Bl.a. spiller jule- og nytårsfejringen en vigtig rolle i lokalsamfundet og i fortællingen om årets gang i Syden. Oven over landskaberne lyser månen i det uendelige himmelrum, der også optog Thøger Larsen.

Trækfuglevej udstilling på Johannes Larsen Museet december 2023

Thøger Larsen og Johannes Larsens venskabelige forbindelse hører med til historien, når vi er her på Møllebakken i Kerteminde. Men hvor maleren ofte orienterede sig mod nord i sin naturskildring, blev sydens verden en vigtig kilde til inspiration for digteren. Begge kunstnere hørte til en gruppe af fynske malere og jyske digtere, der prægede kulturlivet i årtier. I dag huskes Thøger Larsen af de fleste for sine højskolesange, der hylder den danske sommer, men takket være Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen levendegøres her en anden og vigtig del af digterens virke i ord og billeder.

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!