Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

En tidlig julegave: Syberg-stel til Johannes Larsen Museet

nov 29, 2023

I sidste uge modtog Johannes Larsen Museet en flot gave. Et par, der havde besøgt museet og set at der var lidt tommer hylder i fadeburet i villaen, spurgte, om vi var interesseret i at modtage en fin samling Syberg-stel.

Det var vi i hvert fald, og nu er kopper, tallerkener og skåle placeret i fadeburet. Alle genstande fremstillet i perioden 1936-1950 på den fabrik, som Lars Syberg (1907-1993) søn af Anna og Fritz Syberg), var leder af i perioden; adskillige dele med signaturer fra de malere, der arbejdede på fabrikken.

Museet har tidligere vist en udstilling med Grethe Jensen, og det var fra hende og Hans Syberg, at produktionen overgik til den større fabrikation, som Lars Syberg overtog og drev under sit stempel, indtil interessen for keramikken dalede fra omkring 1950 og produktionen stoppede. I dag derimod er Syberg-stellet meget populært og et samleobjekt, der vækker glæde og interesse hos rigtig mange mennesker.

Syberg-stel på Møllebakken?

Naturligvis måtte der lidt dokumentation til, når vi nu placerede stellet i kunstnerhjemmet, hvor rigtig mange genstande er oprindelige, mens andre er samtidige rekvisitter, der er fra dengang Larsen-familien boede i huset.

I forhold til registreringen af genstandene er snittet mellem ting med proveniens og ting klar, men som gæst oplever man ikke nødvendigvis denne overgang mellem dét, der var i huset, og dét, der er tilført for at formidle en historisk helhed.

Det er målet, at sikre en så korrekt helhed som muligt i forhold til hvad, vi ved om livet og indretningen på Møllebakken. Derfor forhørte museumsleder Jeppe Priess Gersbøll sig hos Ane Talbot, barnebarn af Alhed og Johannes Larsen, om Syberg-stellet, og hun bekræfter, at familien på Møllebakken benyttede stel af denne type i det daglige, ligesom der var fin kontakt med Syberg-familien på Pilegården i hendes barn- og ungdom, da gården blev beboet af Franz og Gudrun Syberg. Derfor finder vi det rigtigt at placere Syberg-stellet i fadeburet, der er ét af de rum, som i de senere år er blevet restaureret og åbnet for offentligheden.

Du kan komme og opleve Syberg-stellet i Johannes og Alhed Larsens kunstnerhjem fra tirsdag til søndag kl. 10-16.

Læs flere nyheder fra Johannes Larsen Museet her:

Sommerferieoplevelser for hele familien

Sommerferieoplevelser for hele familien

Johannes Larsen Museet i Kerteminde tilbyder denne sommer en bred vifte af aktiviteter, der bringer kunst og natur tættere på både børn og voksne. Museet, som er dedikeret til den berømte danske fuglemaler Johannes Larsen, skaber en inspirerende ramme for kreativ...

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!