Særudstilling
AQQUT / STI
Aka Høegh
Bolatta Silis-Høegh
23. maj til
7. september 2025
AQQUT / STI
Aka Høegh og Bolatta Silis-Høegh
Hør kunstnerne fortælle om udstillingen i vores podcast Kulturbobler:
Spotify
Apple Podcast
Hvor går din sti hen?
”Aqqut” betyder sti på grønlandsk og er titlen på sommerens store særudstilling på Johannes Larsen Museet med kunstnerne Aka Høegh og Bolatta Silis-Høegh. Et centralt spørgsmål handler om, hvordan man finder sin egen sti, når ens forældre også er kunstnere.
Aka Høegh og Bolatta Silis-Høegh har baggrund i den sydgrønlandske by Qaqortoq, og for begge kunstnere har naturen spillet en væsentlig rolle i deres søgen efter en personlig, kunstnerisk sti. Aka Høegh er i sit arbejde inspireret af de nære fortællinger og særligt de grønlandske sagn og myter, hvor den besjælede natur indtager en fundamental plads. I hendes værker indfanges både landskaber og ånd, og hun har ofte talt naturens sag i sin kunst. Desuden benytter hun naturens materialer, både som inspirationskilde og til udformning af f.eks. skulpturer og kirkeudsmykninger. Bolatta Silis-Høegh udforsker naturen med opmærksomheden rettet mod en indre natur, især betydningen af den kvindelige cyklus og forestillingerne om familierelationerne og roller. Gennem sine værker udforsker hun generationsforskelle, forholdet mellem mor og datter og de nedarvede traditioner, glæder og traumer, som er med til at definere, hvem man er som menneske.
Udstillingen kredser om familiens betydning samt naturens cykliske karakter, både naturen omkring os og naturen i os. Der er tale om temaer, der ligger i en klar forlængelse af Johannes Larsen Museets profil som museum for kunst og natur, og som et sted, hvor vi sætter Fynboernes kunstnerfamilier og deres naturnære liv og kunst i et nutidigt, nordisk perspektiv. 2025 markerer tillige 100-året for Johannes Larsens rejse til Grønland, hvor han i 1925 deltog i en fugleekspedition langs en del af den grønlandske vestkyst. En rejse som kom til at stå som den måske vigtigste i hans liv.
Denne udstilling har været længe undervejs og handler først og fremmest om to markante kunstnere, en mor og en datter, og deres liv, værker og arbejde. Selvom udstillingen viser to kunstnere fra forskellige generationer, der giver flertydige perspektiver på naturbegrebet, forenes de dog i budskabet om, at vi selv er natur. Vores liv er indkapslet i naturens ring, og i biologien, erindringen og landskaberne genfinder vi os selv. Naturen er rundt om samt inden i os, og den kan kaste lys over nedarvede værdier, traditioner og fastlagte stier, men også over de åbne stier, der står klar til at blive betrådt. Hvor går din sti hen?
Lyt med til udstillingen
Nu er det også muligt at komme endnu tættere på udstillingen AQQUT/STI, hvor kunstnerne Bolatta Silis-Høegh og Aka Høegh fortæller om deres værker, samarbejde og tanker bag udstillingen i podcasten Kulturbobler.
Find episoderne på Spotify og Apple Podcasts.
Aka Høegh
Aka Høegh (f. 1947) er født i Qullissat og opvokset i den sydgrønlandske by Qaqortoq, hvor hun fortsat bor dele af året. Hun arbejder primært med grafik, maleri og skulptur og har gennem årene udført en lang række udsmykningsprojekter i Kalaallit Nunaat (Grønland) og Danmark, lavet frimærker, samt illustreret bøger. Fra 1968 fulgte Aka Høegh i perioder undervisningen ved Kunstakademiet i København samt ved Grafisk Værksted i Nuuk. I sit virke er Aka Høegh inspireret af grønlandske myter og sagn, hvor mennesket indgår i samspil med den besjælede natur, og i 1995 illustrerede hun ’Havets Moder’, hvis budskab lyder, at mennesket ikke må blive for grådigt over for naturen. Aka Høeghs værker kredser særligt om forholdet mellem menneske og natur, ofte fortolket gennem landskaber, dyr og ansigter. Aka Høegh har modtaget flere priser, og er repræsenteret på museer som Rijksmuseum, Nuuk Kunstmuseum, Islands Nationalmuseum, samt i Kobberstiksamlingen.
Bolatta Silis-Høegh
Bolatta Silis Høegh (f. 1981) er en kunstner med rødder i både Kalaallit Nunaat (Grønland) og Letland. Hun er uddannet fra Aarhus Kunstakademi i 2006 og har siden da haft talrige både solo-og gruppeudstillinger i Kalaallit Nunaat, Danmark og internationalt. Særligt er Bolatta Silis-Høegh kendt for sine malerier samt installationsværker, der ofte berører og bearbejder samfundsrelevante emner som traumer, sårbarhed og identitet. Bolatta Silis-Høegh har modtaget flere priser, og i 2012 var hendes installationsværk ’Ningiu’ (bedstemor) en del af den danske pavillon på Arkitekturbiennalen i Venedig. Bolatta Silis Høegh er bl.a. repræsenteret på Nuuk Kunstmuseum, Grønlands Nationalmuseum & Arkiv, Wereldmuseum, samt i samlingerne hos Statens Kunstfond. Foruden at være kunstner, er Bolatta Silis-Høegh forfatter til tre børnebøger, der er inspireret af hendes egen opvækst. I dag er Bolatta Silis-Høegh bosiddende i København.
Udstillingen på Johannes Larsen Museet er støttet af Albani Fonden, Beckett-Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond og Ingeniør N.M. Knudsens Fond.
Bolatta Silis-Høegh har modtaget støtte af Statens Kunstfond og Statens Værksteder.
Foto tilel: Anaana, Bolatta Silis-Høegh