Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

SÆRUDSTILLING: OLUF HØST

7. januar til 12. marts 2023

Johannes Larsen Museet viser denne vinter en særudstilling med værker af den store, bornholmske maler Oluf Høst (1884-1966).

⭐⭐⭐⭐⭐

”Det er en fin og på flere måder bevægende udstilling, hvor den besøgende modtagesmed et selvportræt samt tre af Oluf Høsts mest kendte, tilbagekommende motiver: en af Bornholms rundkirker, gården Bognemark og en aftenhimmel med stjerner i det fjerne.”

”Ligesom Skagensmalerne i 1880’erne var også efter følgende Fynboerne og siden Bornholmerskolen knyttet til en egn af landet. Der fandt de deres motiver. Her bidrog de til forståelse af stedernes kvaliteter og identitet. De forskellige kunstnerkolonier er på sin vis i familie med hinanden, udsprunget som de er af sammenlignelige ambitioner, og det giver god mening, at Oluf Høst (1884-1966) nu udstilles i netop Johannes Larsens museum”.

Torben Weirup, Kristeligt-Dagblad
Du kan læse mere her (kun for abonnenter)

 

Vi har fået en enestående mulighed for at låne og udstille hele den faste samling fra Oluf Høst Museet i Gudhjem, mens dette museum holder vinterlukket. Hertil kommer en række vigtige udlån fra Bornholms Kunstmuseum og fra privateje, der vil kunne opleves i Kerteminde.

Oluf Høst hører til sværvægterne i den nyere danske og nordiske kunsthistorie. Høsts intense, farvestærke og originale malerier forbliver på nethinden hos de fleste mennesker, og hans værker har ofte dramatisk og lyrisk karakter. I særdeleshed udgør Høsts malerier et kunstnerisk signalement af Bornholm, kunstnerens fødeø og altdominerende inspirationskilde. Høst ejede bondegården Bognemark, hvis ene længe med portåbning nærmest er blevet et kulturelt ikon gennem kunstnerens mange og forskelligartede variationer over dette motiv. Men også de særlige bornholmske rundkirker, silderøgningen og røgerierne, parafraser over gamle mestres bibelmotiver og de kosmiske visioner i Orion-billederne hører til i Oluf Høsts rige billedverden. Værkudvalget giver et flot vue over hans produktion fra de tidlige til sene værker, berømte som mindre kendte billeder. Fra ungdommens eksperimenter over den store og modne periode til de sene, ofte mere abstrakte billeder.

Oluf Høst hører til bornholmermalerne, en noget mindre sammentømret kunstnergruppe end fynbomalerne. Men geografiens betydning binder tingene sammen, og Høst var indfødt og vendte tilbage til sin hjemstavn og boede her i årtier. Og samtidig tales der som i Skagen og Faaborg/Kerteminde om en kunstnerkoloni, hvor stedernes særkende, lokalmiljøet og menneskets naturrelation spillede en hovedrolle. Museet ved Nørresand i Gudhjem, hvor Høst boede med sin hustru Hedvig og deres børn, er indrettet i det tidligere kunstnerhjem, og mange af motiverne er hentet i de nærmeste omgivelser. Ligeså bornholmsk og personlig Høst er i sin kunst, ligeså universel er kvaliteterne og attraktionen i hans billeder. Der venter kort fortalt en stor oplevelse for vores gæster med Oluf Høst i Kerteminde.

Johannes Larsen Museet takker alle samarbejdspartnere på Bornholm for et godt samarbejde om udstillingen i Kerteminde, der forhåbentlig kan medvirke til yderligere og gensidig publikumsinteresse.

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!