Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

UDSTILLING:
Lars Rastrup

Den glemte maler og fotograf fra Munkebo

Udstillingen vises fra den 9. juni 2023

 

Ny ophængning af Lars Rastrups værker fra samlingen

Kunstneren Lars Rastrup (1862-1949) fra Munkebo var i sin egen samtid ikke en kendt kunstner. Ligeså den dag i dag, er han én af de mindre belyste kunstnere i kunsthistorien. En del af Lars Rastrups værker er at finde i samlingen på Johannes Larsen Museet. Med denne udstillingen ”Lars Rastrup. Den glemte maler og fotograf fra Munkebo”, ønsker vi at fremhæve en mindre kendt kunstner, med et særligt fokus på hans lokale motivverden.

Barndomsmiljøet i kunsten

Lars Rastrup voksede op under fattige kår som søn af en ugift kvinde. Deres hjem var hospitalet i Munkebo, områdets fattiggård. I sit kunstneriske virke arbejdede Lars Rastrup indgående med de motiver, han allerede som barn var blevet mødt med. Foruden det for tiden usædvanlige motiv med fattigfolk, portrætterede Lars Rastrup også det arbejdende folk. På udstillingen vil du derfor kunne se motiver af fiskere fra Munkebo og Bregnør. Til udfærdigelsen af sin portrætkunst beskæftigede Lars Rastrup med forskellige medier. I 1880’erne begyndte han at arbejde med fotografiet, både til forstudier, dokumentation men også som selvstændigt medie.

Maleri & fotografi

Oliemaleriet var i flere år Lars Rastrups primære medie. På Det tekniske Selskabs Skole modtog han i årene 1882-1883 tegneundervisning af kunstneren Holger Grønvold (1850-1923), efterfølgende gennemførte Lars Rastrup uddannelsen ved Kunstakademiet i 1884-1887. Det var ikke ualmindeligt, at kunstnere i disse år også arbejdede med fotografiet, som mere eller mindre selvstændigt medie. Herved forstået at fotografiet ofte blev brugt til skitsearbejde. Som noget ganske særligt viser Lars Rastrup os nogle af de samme motiver fra sine malerier i sine fotografier. Eksempelvis kan du på udstillingen opleve to tæt på identiske selvportrætter af kunstneren i henholdsvis olie på lærred og fotografi.

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!