Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Et nyt blik på landskabet i Limfjorden

feb 23, 2024

I 2022 og 2023 var Johannes Larsens gamle bæltbåd, Rylen, på sommertogt i Limfjorden. Den erfarne skipper Jens Bohr stod ved roret, og undervejs blev der inviteret både billedkunstnere og forfattere ombord. Fra d. 16. marts kan du opleve værker fra de to togter på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

Rylen i Limfjorden 1924-2024

For 100 år siden stævnede Johannes Larsen og forfatteren Achton Friis ind i Limfjorden med Rylen. Dengang var det en del af en større ekspedition rundt i Danmark, der resulterede i bøgerne De Danskes Øer. Et trebinds bogværk der havde til formål at indkapsle naturen og menneskerne på Danmarks øer i både tekst og tegning.

Nu har Rylen atter været på togt, og de billedkunstnere og forfattere, der var med ombord i 2022 og 2023, har hver især forholdt sig til den særegne natur i Limfjorden og skabt deres værker ud fra det. Rylen i Limfjorden 1924-2024 er derfor en udstilling med alt fra malerier, videokunst og tryk til lyrik og prosatekster. Med på togterne havde kunstnerne eksemplarer af Larsens og Friis De Danskes Øer til at fortælle om tidligere tider og til at belyse udviklingen af natur, kultur og livsvilkår i Limfjorden – fra dengang til i dag.

”Udstillingen byder på en bred vifte af spændende nutidige kunstnere, der på hver deres unikke måde har tolket deres oplevelser ombord på Rylen i Limfjorden. Det er fantastisk, at vi kan fejre 100-året for Johannes Larsen og Achton Friis ekspedition ved at invitere kunstnere med på togter i det selvsamme træskib fra 1896, der bragte Larsen og Friis så vidt omkring i Danmark,” siger museumsinspektør Anna Stensgaard Nielsen.

Og netop udfordringerne ved at være ombord på et lille skib med begrænset plads har haft betydning for kunstnernes måde at arbejde på og deres værker:

”Jeg er ikke vant til at sejle, så det at være på en båd og rejse kort fra ø til ø var en sjov ny måde at arbejde kunstnerisk på, hvor både min krop, vejret og bådens bevægelser blev en del af arbejdet. Mit værk er blevet til en slags dagbog – eller logbog om man vil – over mine dage med Rylen,” fortæller forfatter Rikke Oberlin Flarup.

Mia-Nelle Drøschler og skipper Jens Bohr ombord på Rylen. 2023. Foto: Morten Sørensen

Forbindelsen mellem Kerteminde og Limfjorden

Fynbomalernes alliance med de jyske digtere var stærk. Fynbomalerne fandt nemlig fælles fodslag med de forfattere, der betegnes som ”den jyske bevægelse”, altså store danske forfattere som Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær, Thøger Larsen og Johan Skjoldborg. Det er et bånd, museerne stadig arbejder videre på i dag. Udstillingen Rylen i Limfjorden 1924-2024 er derfor skabt i samarbejde med Johannes V. Jensen Museet med den gamle forbindelse som rettesnor. Udvalgte dele af udstillingen vil i løbet af 2024 også kunne ses på forfattermuseerne Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet, Jeppe Aakjærs Kunstnerhjem og Jenle og Lemvig Museum (Thøger Larsen).

I forbindelse med udstillingen udgives et katalog, der formidler de nye Limfjords-værker i ord og billeder og sætter dem i et kunst- og litteraturhistorisk relief. Kataloget er redigeret af formidlingsinspektør Gudrun Heltoft og skipper og kunstner Jens Bohr.

Johannes Larsen Museet tilbyder også særlige byvandringer sideløbende med særudstillingen. Byvandringerne begynder ved Rylen i Kerteminde havn og kommer forbi udstillingen på museet, for at slutte af med frokost i det hyggelige Kaffehus.

Udstillende kunstnere

Billedkunstnere
Mia Nelle Drøschler, Anne Mette Larsen, Christina Capetillo, Toni Larsen, Mette Vangsgård, Svend-Allan Sørensen, Jens Bohr, Jens Frimer, Søren Assenholt og Claus Handgård Jørgensen.

Forfattere
Thøger Jensen, Jens Smærup Sørensen, Sanne Flyvbjerg, Carsten Rene Nielsen, Ingrid Nymo, Marianne Larsen, Maja Elverkilde, Lotte Kirkeby og Rikke Oberlin Flarup.

Rylen i Limfjorden 1924-2024 kan ses på Johannes Larsen Museet i Kerteminde 16. marts – 23. juni 2024

Topbanner: Erased landscape #2, værk af Mia-Nelle Drøschler, 2023, Olie, 200 cm x 160 cm. Værket er brugt til plakat og til omslag på kataloget. Foto: Ole Friis

Læs mere om Rylen

Læs mere om udstillingen

Kunsten at høre kunsten

Kunsten at høre kunsten

Hvornår lagde du sidst mærke til lyden, da du sidst besøgte et historisk hus? Og hvordan kan lyd forstærke vores oplevelse af kunstnerhjemmet, og i dette tilfælde kunstnernes atelierer, deres værksteder?

50.000 kr. på spil: Skoler inviteres til jubilæumskonkurrence

50.000 kr. på spil: Skoler inviteres til jubilæumskonkurrence

I 2025 kan Nyborg fejrer 500 års jubilæum som residensstad. I den forbindelse udskriver Østfyns Museer en konkurrence for skoleklasser i Nyborg og Kerteminde Kommuner. Der er store pengepræmier på højkant til de tre bedst placerede – en pris fra Fonden...

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!