Fuglesymposium
Søndag d. 16. november 2025
Kl. 10-15.30
Program søndag d. 16. november 2025
10.00: Dørene åbner
10.30: Velkomst. Jeppe Priess Gersbøll
10.40: Sådan synger fuglene. Coen Elemans
11.15: Havudsigtens vindere og tabere. Thomas Bregnballe
11.45: Frokost: Lækker suppe m. brød
12.30: Hvordan fuglene finder vej. Henrik Mouritsen
13.15: Toxic Birds. Kasun Bodawatta
13.45: Kaffe og kage
14.15: Kunsten at se på fugle. Lars Jonsson
15.00: Med kikkerten vendt mod de kiggende. Antropolog Cecilie Rubow
15.30: Slut
Pris:
Standard: 395 kr.
Medlemmer af Nyborg og Kerteminde Museumsforeninger 295 kr.
Fuglesymposium afvikles i forbindelse med udstillingen Fugl 2025
Foto øverst: Ard Jongsma
Oplæg og oplægsholdere
Coen Elemans: Sådan synger fuglene
Fuglenes sang er blevet beundret og forsøgt efterlignet af mennesket i århundreder. Men hvordan kan det være, at sangfugle kan synge så varieret og fortryllende, som de gør? Og hvorfor bruger de i det hele taget så megen tid og ulejlighed på at synge? Coen Elemans har gennem mange år forsket i biomekanik og dyrs lydproduktion og vil fortælle om den nyeste viden om fuglenes sang. Foredraget er på dansk.
Thomas Bregnballe: Havudsigtens vindere og tabere
Bestanden for Danmarks kolonirugende kystfugle er i dynamisk forandring. Danmark er et land, der lavvandede områder, småøer og holme er attraktivt for kolonirugende kystfugle. Og det er sikkert og vist, at nogle arter af måger og terner har ynglet talrigt i Danmark. Men vore farvande har forandret sig, og ligeså har udbuddet af menneskabte fødekilder og rævefri øer. Dynamikken i de kolonirugende kystfugles bestande har været større end de fleste aner.
Henrik Mouritsen: Hvordan fuglene finder vej
Hvert år fascineres vi af, hvordan trækfugle kan tilbagelægge kvarte jordkloder og alligevel finde tilbage til egne redepladser. Prof. Dr. Henrik Mouritsen fra Universität Oldenburg har i mere end 20 år forsket i, hvordan fugle navigerer. Nu har han opdaget deres hemmelighed. Foredraget er på dansk.
Kasun Bodawatta: Toxic Birds
In the jungles of New Guinea local inhabitants reported that consuming meat from certain birds produced a burning sensation reminiscent of eating chili peppers.
Along with Professor Knud Jønsson Postdoc Kasun Bodawatta from the University of Copenhagen went on expedition to the jungles and discovered two additional bird species that carry neurotoxins in their feathers. Oplægget er på engelsk.
Lars Jonsson: Kunsten at se på fugle
Den svenske fuglekunstner Lars Jonsson fortæller om et langt liv med fugle og deler anekdoter fra ekspeditioner til fuglenes landskaber. Han sætter ord på, hvorfor han lykkes med at omsætte oplevelser af fugle i naturen til kunstværker – fra kikkert-blik til blændramme. Oplægget er på svensk.
Cecilie Rubow: Med kikkerten vendt mod de kiggende
Antropolog Cecilie Rubow har i sin bog om danskernes forhold til naturen – ”Indendørsmenneskets natur” – bl.a. analyseret det, som hun kalder ”Fuglefolket”.
Gennem feltstudier hos ”fuglefolket” har hun opnået nye og overraskende indsigter om dette helt særlige folkefærd. Indsigter, som både kan vække smil, genkendelse, og som måske kan inspirere andre til et tættere forhold til naturen.

Lars Jonsson maler på Fyns Hoved v. Kerteminde. Foto: Berú