”Allerkæreste Alhed jeg har nu fyldt Papiret med en hel Masse Sludder og det er vist et i Forhold til Størrelsen temmelig kedeligt Brev. Meningen er god nok, men jeg synes det er noget fattigt at jeg ikke kan skrive saa meget alene om min Kærlighed, det næsten ligner en kedelig Fejl hos mig men jeg synes ikke jeg kan udtrykke mine Følelser uden at de kommer til at se saa trivielle ud, men hvis Du i mine Breve finder noget der tyder paa at jeg elsker Dig maa Du multiplicere det med saa høje Tal Du kan finde.”
Dette kærlighedsbrev blev skrevet i januar 1896 af Johannes Larsen til hans dengang kæreste, Alhed Warberg. Alle, der kendte Johannes Larsen, vidste, at han var en mand af få ord, og at han ikke havde for vane at bruge store ord eller blomstrende kærlighedserklæringer. I stedet lod han sine handlinger tale for sig. Hans breve afslører en ydmyg, men dybfølt kærlighed, hvor hans usikkerhed omkring sprogets evne til at indfange hans følelser bliver tydelig. Dét, han ikke kunne udtrykke i ord, bad han Alhed selv om at forstørre – kærlighedens matematik, hvor følelser ikke måles i antallet af ord, men i deres vægt.

Kærlighedens mange former på Møllebakken
Johannes og Alhed mødtes første gang ved en kunstudstilling i København i 1890’erne. Deres forhold blomstrede hurtigt, og efter en periode, hvor Johannes måtte sikre sig en stabil indkomst for at kunne forsørge sin kommende hustru, blev de forlovet. I 1898 blev de gift og i 1901 begyndte de at bygge deres villa på Møllebakken, hvor de skulle tilbringe resten af deres liv sammen.
For Johannes og Alhed Larsen blev kærlighed ofte udtrykt gennem dét, de skabte. Deres liv på Møllebakken var præget af en gensidig forståelse, der gik ud over ord – en fælles passion for kunst, natur og det enkle liv. Her fandt de inspiration i hinanden, i landskabet omkring dem og i den ro, som Møllebakken tilbød. De delte deres dage mellem arbejde og samvær, hvor penselstrøg og stunder i naturen blev en måde at udtrykke deres følelser på. Gennem deres kunst og deres liv skabte de et fælles sprog, hvor kærligheden kom til udtryk i farver, motiver og den gensidige respekt for hinandens kunst.
Alhed og Johannes fik to sønner, Andreas (Puf) og Johan (Lysse), der voksede op på Møllebakken, omgivet af forældrenes kunst og den smukke fynske natur. Alhed gik bort i 1927, mens Johannes fortsatte med at bo og arbejde på Møllebakken indtil sin død i 1961.
Johannes Larsen Museet
I dag lever Johannes og Alheds historie videre på Johannes Larsen Museet, der åbnede sine døre første gang i 1986. Her kan museumsgæster opleve kunstnerparrets smukke villa, deres værksteder og den smukke have, hvor så mange af deres værker blev til. Museet giver et levende indblik i deres liv og kunstneriske arv og formidler den dybe forbindelse til naturen og kunsten, der prægede tilværelsen på Møllebakken.