Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

Nærværets naturkunst på svensk og dansk

sep 5, 2024

Klumme i Kerteminde Ugeavis d. 4. september af Jeppe Priess Gersbøll, kunstfaglig leder på Johannes Larsen Museet.

Frem til og med 6. oktober viser Johannes Larsen Museet særudstillingen Nærvær – Lars Jonsson og Jens Gregersen.

Det er en udstilling med fuglene og de store naturoplevelser i centrum. Vi har sat kunstnerne og ornitologerne Lars Jonsson fra Sverige og Jens Gregersen fra Danmark sammen om at give publikum et enestående indblik i dét, de er nogle af fremmeste til i verden. At formidle nærværet med naturen og deres både skarpe og følsomme blik for fuglelivet på en så smittende måde, at såvel hardcore fuglefolk som gæster uden særlig ornitologisk interesse får en rig oplevelse med hjem. For først og fremmest handler nærværet om noget helt alment.

En ubegrænset, livslang naturglæde, der via kunstnernes skitser, tegninger og malerier næppe efterlader nogen uberørt.

Lars Jonsson: Vinger over Karahavet.

Det er en udstilling, som i høj grad er i tråd med Johannes Larsen Museets profil i kraft af arven efter Johannes Larsen (1867-1961), der kunsthistorisk står som sin tids førende danske fugleskildrer.

At lade Jonsson og Gregersen folde vingerne ud på Møllebakken har selvfølgelig også en tydelig nordisk klangbund her på stedet. I 2005 viste museet således udstillingen ”Johannes Larsen & Bruno Liljefors. Livet i naturen”. Bruno Liljefors (1860-1939) var Sveriges pendant til Larsen som den vigtigste dyre- og fuglemaler i sin generation, og på samme måde som Larsen i Danmark, har alle efterfølgende svenske naturkunstnere måttet forholde sig til ham.

Mødet mellem Larsen og Liljefors var samtidig et møde mellem særdeles forskellige temperamenter og udtryk.

Begge kunstnere var passionerede jægere, og havde jagten som en vigtig indgang til deres mesterskab i skildringen af fuglene og deres landskaber.

Men hvor Larsen oftest ofte er nedstemt, harmonisk og lyrisk, så har Liljefors udpræget blik for kampen og dramaet i naturen.

De gamle mestre er i sammenligning noget mere kontrastfyldte end deres nordisk arvtagere.

Jens Gregersen: Ravne, Uelkal Chukotka. Juni 2006

Jonsson og Gregersen er begge født i 1952 i henholdsvis Stockholm og Aarhus, men meget hurtigt fandt de hjem midt i naturen, hvor de begge har boet og arbejdet gennem adskillige årtier. Jonsson på det sydlige Gotland i Østersøen, hvor han endog har sit eget museum, og Gregersen på den lille Vorsø i Horsens Fjord, hvor kunst og naturforvaltning har gået hånd i hånd på den fredede ø og med årene givet Gregersen en unik position i dansk naturkunst.

Kysterne og havet spiller en vigtig rolle for begge kunstnere, for det er især her, de møder trækfuglene på deres færd nord- og sydpå.

For Gregersen begyndte det for alvor med Tipperne i Vestjylland, mens Gotlands strandenge allerede som barn åbnede et eventyrrige for Jonsson. Nok er hjem og base vigtig, ligesom for Johannes Larsen, men rejserne har også spillet en afgørende rolle for Jonsson og Gregersen.

Ikke mindst nordpå, hvor Arktis og de høje breddegrader er forblevet en hovedattraktion.

Det var således også rejseaktivitet, der bragte Jonsson og Gregersen sammen og gav den aktuelle udstilling en vigtig forudsætning. I 2010 var kunstnerne sammen afsted i østlige Sibirien med det formål at studere den ultrasjældne skeryle. Samtidig har det været et overordnet sigte med udstillingen at invitere gæsterne ind i kunstnernes værksteder, helt i tråd med museets DNA. Skitsebøgerne og feltarbejdet foldes ud med fugle og landskaber fra nær og fjern, for det er afsættet i alt Jonsson og Gregersens arbejde.

Jonsson har især fordybet sig i fjerdragterne, detaljerne og individer gennem sin teleskopkikkert (han grundlagde sin karriere i 1970″erne med en international felthåndbog), mens Gregersens force ligger i det umiddelbare, masseoptrinene og evnen til at skildre sit fugleliv, ofte med naturhistorisk tilsnit. I den henseende supplerer de smukt hinanden.

Vi er glade for alle de positive tilkendegivelser fra vores gæster gennem sommeren.

Forhåbentlig vil endnu mange se eller gense Nærvær, og få skærpet blikket på fuglene og naturen.

Vil du vide mere?
Hør Jens Gregersen og Lars Jonsson fortælle om udstillingen og deres liv med fugle i en video lavet til udstillingen: danske eller engelske undertekster.

Se også en film fra Vorsø, hvor du kommer med rundt i Jens Gregersens atelier og rundt på den lille smukke ø. Filmen er lavet af Janus Film. 

Topbillede: Lars Jonsson og Jens Gregersen, Fyns Hoved, oktober 2023. Foto: Berú.

Byvandring & frokost – Med Rylen som kompas

Byvandring & frokost – Med Rylen som kompas

I foråret havde vi stor tilslutning til en tilsvarende byvandring, og derfor har vi nu valgt at gentage succesen. Det praktiske Lørdag den 7. september kl. 11-14 - klik her.Torsdag den 3. oktober kl. 11-14 UDSOLGT Mødested: Dossering 19, 5300 KertemindePris: 300...

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!