Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

SÆRUDSTILLING:

Spejlinger
Janne Klerk

18. marts til 11. juni 2023

Fotograf Janne Klerk har skabt en udstilling om fordybelse, natur og kosmos

Janne Klerks landskabsskildringer af Danmark har nærmest klassikerstatus. Denne gang fokuserer hun på naturfænomener, der er oplevet helt tæt på, men som rummer store perspektiver. Projektet ”Spejlinger ved himlens fod” består af fotografier taget i én og samme sø, der måler 100 meter i diameter og tager fem minutter at gå rundt om. Udstillingens kernefortælling udgøres af en række fotografiske spejlinger, som bringer naturen, mennesket og kosmos i samspil og trækker naturen ind i udstillingsrummet. Til udstillingen følger et bogværk af Janne Klerk med tekster af forfatter Gitte Broeng og astrofysiker og professor Anja C. Andersen. Udstillingen på Johannes Larsen Museet sætter Janne Klerks nyeste projekt i meningsfuld relation til udvalgte ældre fotoprojekter fra ind- og udland, hvilket giver perspektiv på hendes optagethed af spejlinger som et mangfoldigt fænomen.

“Har man først fået øje på alle de paralleller, der findes mellem motiver i vandspejlet og de måder, hvorpå vi mennesker spejler os i hinanden, agerer og kommunikerer, så bliver vandspejlet et fascinerende og rigt fænomen.” I følge Janne Klerk er disse spejlinger ikke kun en visualisering af de korte øjeblikke, der opstår. Det er også en leg med lyset, som det tager sig ud i det farverum, der udspiller sig mellem atmosfæren og motivet under og over vandoverfladen. Refleksionerne i vandet spiller sammen og danner et fascinerende billede af, hvordan vi mennesker også indeholder flere lag i vores dialoger og væren iblandt hinanden.

Projektet har sit udspring i Janne Klerks tidligere udstilling og bogværk ”Danmarks Kyster”, som blev til i årene 2011-2014, og hvorfra der vises et nøje udvalg af billeder, som viser forbindelsen til Spejlinger-projektet. I 3 år rejste hun langs himlens spejlinger i havet. Rejserne gav anledning til mange overvejelser om lyset, naturens mange farver, himlen og havets kræfter. Udstillingen inddrager tillige et udvalg af Janne Klerks italienske skildringer med fokus på lysets virkninger samt en række værker fra Japan, hvor hendes fotos handler om de kulturelle og psykologiske spejlinger.

I arbejdet med ”Spejlinger ved himlens fod” er indtrykkene ikke blevet mindre for Janne Klerk end i de tidligere projekter, til trods for det meget lille område, som søen dækker, i forhold til himlen og havet rundt om Danmark, lyset over Italien eller mødet med det gamle Japan. En stor og lille verden med samme tankevækkende indtryk. Motiverne, der opstod i søens vandspejl, blev under fotograferingen mere og mere interessante og skabte en metafor for de spejlinger, der ustandseligt foregår imellem mennesker og vores omgivelser. Refleksioner i evig bevægelse, uforudsigelige og komplekse som vandspejlet. Motiverne tog form af alle slags tilstande, fra mildhed, ro og fred til drama, turbulens og kaos.

sommerudstiling Alhed Larsen 2022 arkiv

Tilmeld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet

Du er tilmeldt!