”De fredede, de truede og de uddøde”: Mød Lærkefalken, Eghjorten og Æskulapsnogen
sep 13, 2024
I museumshavens miniudstilling “De fredede, de truede og de uddøde” får du et spændende indblik i nogle af Danmarks mest fascinerende truede og uddøde dyr. Udstillingen fortæller historien om deres kamp for overlevelse og den rolle, menneskets påvirkning har haft på deres skæbner. Lad os tage et nærmere kig på nogle af udstillingens hovedkarakterer: lærkefalken, eghjorten og æskulapsnogen.
Lærkefalken – symbol på frihed, intuition og mod
Lærkefalken ligner tårnfalken i størrelse, men den har en mere kompakt og velproportioneret kropsbygning. I modsætning til tårnfalken, der ofte ses “muse” – hænge stille i luften, mens den spejder efter bytte – jager lærkefalken ved at fange hurtige fugle som svaler og mursejlere i flugten.
I en periode var lærkefalken en truet art i Danmark med blot 20-30 ynglende par tilbage, men takket være målrettede bevarelsesindsatser er den nu i fremgang. Det er et klart eksempel på, hvordan vi med dedikeret indsats kan vende udviklingen for truede arter. Den voksende bestand af lærkefalke i Danmark er et symbol på håb for naturens genopretning og biodiversitetens fremtid.
Lærkefalken har også haft en særlig plads i mytologien. I det gamle Egypten blev falkens karakteristiske mørke kindskæg knyttet til Horus, himlens gud, og hans magtfulde øje. I nordisk mytologi er det Freja, krigs- og kærlighedsgudinden, der ifører sig en fjederham og flyver som en falk. I kunsten symboliserer falken ofte frihed, intuition og mod, og den har i århundreder inspireret både myter og kreative udtryk.
Eghjorten – Skovbundens giganter
Eghjorten, Europas største bille, er en imponerende art, der engang var et almindeligt syn i Danmark, særligt på Æbelø. Hannerne kan blive op til 10 cm lange, hvilket gør dem til sande giganter i insektverdenen. Det er dog ikke kun størrelsen, der gør eghjorten bemærkelsesværdig. Det meste af dens liv (i op til seks år) tilbringes som larve under jorden, hvor den lever af nedbrudte egetræsrødder og råddent træ. Efter denne lange udvikling forpupper den sig og dukker op som voksen bille og lever af saft fra sprukne egetræer.
Eghjorten har tidligere været betragtet som uddød i Danmark, hvor Æbelø var berømt for sine store bestande. I 1924 blev en fredning af Æbelø gennemført, som havde til formål at beskytte eghjortene. 23 store gamle egetræer ved Æbeløgård blev hermed fredet, og eghjortene måtte hverken dræbes eller fanges. Fredningen hjalp øjensynligt ikke, i 1954 blev den sidste eghjort set på Æbelø.
Der er dog iværksat forsøg på at genindføre eghjorten til Danmark med biller fra Sverige og Tyskland. Hvis disse forsøg lykkes, kan denne storslåede art atter finde vej til vores skove.
Æskulapsnogen – Symbolet på Lægekunst
Æskulapsnogen, som engang fandtes i Danmark, er en fascinerende klatresnog, der kan blive op til to meter lang. Det er en klatremester, der med sine skarpe bugskæl kan bevæge sig op ad træer og klippevægge med lethed.
Dens navn er inspireret af Asklepios, lægekunstens gud i den græske mytologi, hvis stav med en slyngende slange – æskulapstaven – stadig bruges som symbol for sundhed og medicin i dag. Da Romerne adopterede den græske mytologi, fik lægekunstens gud navneforandring til Æskulaps.
Selvom Æskulapsnogen forsvandt fra Danmark i begyndelsen af det 20. århundrede, lever den fortsat i andre dele af Europa.
Lærkefalken, Eghjorten og Æskulapsnogen er blot nogle af de spændende hovedkarakterer i udstillingen “De fredede, de truede og de uddøde”. Udstillingen dykker ned i deres individuelle historier og skæbner og giver samtidig et bredere indblik i, hvordan vi mennesker har påvirket deres levesteder.
Udstillingen opfordrer os til at tænke over vores ansvar for at bevare Danmarks unikke dyreliv og overveje, hvad vi kan gøre for at beskytte arter, der stadig har en chance for at trives i fremtiden.
Den 9. januar blev der afholdt en festlig nytårskur for de frivillige på Johannes Larsen Museet – en hyggelig tradition, der markerer begyndelsen på et nyt og spændende år. Arrangementet samlede frivillige fra museets mange forskellige grupper, der alle bidrager til...
Den 27. december er en ganske særlig dag på Johannes Larsen Museet. Her fejrer vi nemlig Johannes Larsens fødselsdag. Der er gratis entré til museet hele dagen, og som noget særligt i år er der koncert med Meisl Kvartet.
Tilmeld
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag seneste nyt fra Johannes Larsen Museet